Mrežna igra taroka s programom TAROK.netMrežna igra s programom TAROK.net omogoča igranje taroka z drugimi igralci preko računalniške mreže (Interneta).


Vključitev v igro kot GOST

V primeru, da vas je kdo povabil k igri oz. ste opazili prosti stol pri katerem sklicatelju, se lahko vključite v mrežno igro kot 'gost'. Kot gost se prijavite tako, da v nastavitvah označite prijateljska in izbiranje mize in izberete prostega sklicatelja . Po potrebi nastavite še druge nastavitve in vse skupaj potrdite. Računalnik se bo začel povezovati, kar lahko traja nekaj časa (v programu med tem časom gori rdeča lučka). Ko se prižge rumena lučka pomeni, da ste se uspešno povezali in čakate le še, da vas sklicatelj sprejme (opomba: lahko vas tudi zavrne). Ko se prižge zelena lučka, ste uspešno povezani v igro. V nasprotnem primeru povezava ni uspela (verjetno zato, ker je že polna miza ali pa sklicatelj nima urejenega sklicateljstva).

Obrazlaga vrstice:
16:00 pomeni uro, o3+1 pomeni, da je igralec odprl igro v tri+1 'obvezna tri' in ima še dve prosti mesti, Miha je uporabniško ime igralca, 16/2 pomeni, da je igralec odprl 16 iger in trenutno teče druga igra.Vključitev v igro kot SKLICATELJ


Kot sklicatelj se običajno prijavite, ko ni prostega mesta za priključitev h kaki mizi. Seveda morate imeti predhodno urejeno sklicateljstvo (glej napotke za nastavitev sklicateljstva v naslednjem poglavju), sicer se igralci ne bodo mogli priključiti k vaši mizi!
Kot sklicatelj se prijavite tako, da v nastavitvah označite prijateljska in izbiranje mize . Nastavite tudi ostale parametre (vrsta igre, stevilo iger, ...). Pri izbiranju mize izberite NOVA MIZA.Ko ste določili nastavitve, vse skupaj potrdite. Program se postavi v fazo čakanja in sprejemanja novih igralcev. Program sam vabi nove igralce, lahko pa jih povabite sami npr. na Tarok Chatu.
Program omogoča, da v primeru, da na istem routerju (usmerjevalniku) igra več igralcev (npr. družinski člani), lahko igro skliče več igralcev. Nastaviti je potrebno naslednje. V programu, ko izberete igro kot sklicatelj, označite drugi port (namesto standardni): na voljo so od 20001 do 20009. Vsak igralec mora imeti predhodno določeno svojo številko porta. Številko porta je potreno določiti na routerju za vsakega igralca posebej. Številka porta naj kaže na lokalno IP številko PC-ja (nastavlja se podobno kot za standardni port - glej nastavitve routerja).


Soigralce lahko najdete tudi na Tarok Chatu. Ko pridete na Tarok Chat seveda ne pričakujte, da vas vsi že komaj čakajo in povabijo takoj v igro. Včasih je treba pač malo počakati, zato se v tem primeru prijavite kot sklicatelj in počakajte na nove prihajajoče igralce.Nastavitve za sklicateljstvo

Običajno se lahko brez posebnih težav priključite kot 'gost' k mizi drugega igralca, ki ima urejeno 'sklicateljstvo' (izberete: prijateljska, kot gost in izberete prostega 'sklicatelja').
Lahko se prijavite tudi kot sklicatelj (izberete: prijateljska, kot sklicatelj, ...), vendar morate, da se bodo lahko drugi igralci prijavili k vaši mizi, urediti še 'sklicateljstvo'. Sklicateljstvo je skupek potrebnih nastavitev na vašem računalniku, da se igralci lahko priključijo v igro, ki ste jo sklicali.


Nastavitve za sklicateljstvo obsegajo običajno več sklopov nastavitev (odvisno od vašega računalniškega sistema).

a) nastavitve požarnega zidu v Windowsih
Pri Win95, Win98 in ME nastavitve niso potrebne. Pri Windows XP,Visti, Windows 7 in novejših je potrebno narediti naslednje: v nadzorni plošči (Control Panel) izberete ikono Požarni zid, nato kliknete na spremeni nastavitve. Če je oznaka pri besedilu Izključi, ne rabite nič nastavljati, saj funkcijo požarnega zidu verjetno opravlja drug program, če pa je kljukica pri besedilu Vključi, pa kliknete na jeziček Izjeme, nato pa na Dodaj program, nato Prebrskaj in poiščite program 'tarok.exe' (pazite, če imate še stari program, izberite pravega), nato potrdite program, da je na seznamu izjem. Pri tem si pomagajte s priročnikom za Windows.

b) Nastavitve programskega 'požarnega zidu' drugega proizvajalca
Če funkcijo požarnega zida opravlja kak drug program (npr. Norton Internet Security, BitDefender, ZoneAlarm, ...), je potrebno biti pozoren predvsem pri prvem zagonu taroka in na vprašanje glede dostopa, dovoliti taroku, da se poveže z internetom oz. da se zažene kot server. V kolikor ste predhodno zablokirali dostop taroku z Internetom, je potrebno v nastavitvah varnostnega programa ročno izvesti (spremeniti) nastavitve za tarok in sicer: omogočeno mora biti komuniciranje taroka (tarok.exe) v obe smeri (iz računalnika v Internet in iz Interneta v računalnik) po protokolu TCP in portu 18791. Pri tem si morate pomagati z navodili, ki so priložena varnostnemu programu.

c) Nastavitev usmerjevalnika (routerja)
Če imate več računalnikov in za dostop do Interneta uporabljate router (usmerjevalnik), je potrebno izvesti nastavitve za usmerjevalnik. Različni usmerjevalniki imajo različna navodila za nastavitev, zato brez priročnika oz. navodil, ki ste jih dobili ob nakupu routerja, bo te nastavitve težko izvesti. V nadaljevanju so navodila kot vzorčni primer za nastavitve usmerjevalnika (routerja) Level One. V osnovi pa je potrebno: usmeriti promet iz usmerjevalnika na lokalno IP številko računalnika na katerem imate naložen tarok po protokolu TCP na vrata (port) 18791.

d) Internetni ponudniki
Nekateri ponudniki Interneta imajo blokirano možnost, da bi se lahko prijavili kot sklicatelj (npr. Mobitel, T-2), pri večini pa je vredu (Siol, Amis, Telemach, ...). V kolikor imate Internet pri T-2, zaprosite za nizko stopnjo varnosti.

e) Virusi
Sklicateljstvo lahko onemogočajo tudi nekateri virusi. Pri tem velja opozoriti, da tudi nekateri kvalitetni programi ne zaznajo vseh virusov (npr. rootkit virusi). V tem primeru je edina rešitev formatiranje diska in ponovna naložitev OS.

f) Nastavitve v programu in računalniku
Preverite tudi: verzijo programa Tarok.net in sistemski datum v računalniku.

Ali ste pravilno nastavili skicateljstvo, lahko preverite s programom, ki ga prenesete in shranite v mapo, kjer imate inštaliran tarok: Povezava .

Sklicateljstvo vam lahko uredimo tudi na daljavo. Pišite!


V kolikor imate probleme s sklicateljstvom si oglejte nastavitve sklicateljstva (kliknite).

 

--------------------------------------------------------------------------------
   Prva stran  --   Pomoč
© 1996 - 2024 Taroknet

http://www.tarok.net