Vrnitev na začetek foruma

Točkovanje
napisal jeunesse August 30, 2014, 1:42 am
Zadnje čase dosti igram tarok z različnimi prijatelji, vendar ne točkujemo vedno enako. Z vašo pomočjo bi rad sestavil neka splošna pravila točkovanja.

1. Če se igra klop in ima nekdo že od prej radelc. Pišete dvojno dol ali enojno?

2. Klopa kontrirate ali ne? V pravil je ponavadi, da se klopa ne da kontrirat, vendar nekateri igrajo tako, da ga lahko.

3. Denimo, da se porufaš. Zadnjič je nekdo rekel, da moraš rufanega kralja nujno vzeti iz talona, sicer pišeš -20 (podobno kot pri mondu). Kako pa vi igrate?

4. Kako upoštevate kontre? Bom podal primer. A-nosilec igre, B-soigralec, C,D-nasprotnika.
A napove kralje, C kontrira?
Denimo, da kontra ni bila uspešna.
Če upoštevamo kotro ekipno, potem pišemo sledeče: A:20, B:20, C:0, D:0
Če upoštevamo kontro kot igro posameznika, potem pišemo sledeče: A:20, B:0, C:-10, D:0
Kateri primer upoštevate?

5. Radelci: Eni jih upoštevajo zgolj pri igrah, ne pa tudi pri napovedih (trula, kralji, pagat ultimo, kralj ultimo). Kake pa so vaše izkušnje?

Hvala za odgovore in mnenja.

Lp
napisal Slavko August 30, 2014, 3:50 am
1. Načeloma bi se radelc tudi pri klopu moral upoštevati. Na Tarok zvezi so dvojno točkovanje ukinili (verjetno zato, ker na Tarok zvezi igrajo tarok v 3+0 in so rezultati klopov zaradi tega zelo dramatični). Na Tarok.net-u smo se v tem delu prilagodili.
2. Klop se lahko kontrira, tudi rekontrira. Vendar je pomembno, da so ob tem tudi omejitve. Npr. če nekdo, ki je kontriral preseže četrtino vseh točk (več kot 17), se mu znesek početveri.
3. Strinjam se s tem kar navajate. (Pri Tarok.net-u to zaenkrat še ni vgrajeno).
4. Točkovanje konter je zelo kompleksna zadeva, sicer ni pravična. Predlagam, da preštudirate pravila Tarok.net-a.
5. Radelce upoštevamo tudi pri napovedih. Načeloma ne bi bilo pretirano narobe, če bi pravila za radelce definirali kot navajate.

Vaše razmišljanje se mi zdi kar v redu. Ne priporočam pa, da naredite preveč extremna pravila, saj igralci igrajo marsikje in potem prihaja vedno do novih nesoglasij.
Izpolni prazna polja in napiši repliko:
Ime:
Odgovor:
Verifikacijska koda: